“Disebalik Senyuman Manis…” – 5 Artis Ini Tabah Melawan K4nser

Dalam artikel ini, kami senaraikan beberapa orang selebriti dan artis Malaysia s4kit yang sedang berjuang melawan k4nser. Diharap mereka tetap positif!

Mereka dikenali tapi mereka juga manusia biasa yang tak terlepas dari kes4kitan dan berjuang meneruskan hidup. Itulah nasib yang dihadapi oleh 5artis Malaysia s4kit ini.

Semoga dengan perkongsian ini, kita sebagai rakyat Malaysia bersatu memberi kata-kata sokongan dan semangat agar mereka lebih kuat berjuang melawan segala peny4kit yang menyer4ng.

5 artis Malaysia s4kit dan berjuang melawan k4nser

#1. Artis Malaysia sakit – Puteri Balqis

Kesihatan Bintang Cilik, Puteri Balqis Azizi mula menimbulkan tanda tanya kepada orang ramai apabila dia berkongsi di laman Instagramnya #fightc4ncer.

Status tersebut memberi gambaran yang pelakon kanak-kanak berkenaan sedang sakit dan berjuang melawan k4nser yang sebelum ini dikatakan menghadapi masalah jantung.

Ujar ibu kepada pelakon kanak-kanak itu, Norashikin Abdul Aziz, semangat anaknya semakin kuat walalupun berhadapan dengan masalah kesihatan.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dear Mom, I’m on my dark side of the road.Nobody has ever taught me about how to live out on the street and the hard life it could be..but you did.I give my heart to my life, but it seems wanted my soul.But it’s alrite tho, I’ll just give “Fare thee well” .You are the reason why I’m being a thinking and wondering person at my very young age..a child I’m told.I love u, mom..and I’m so happy living with you #Repost @thohustler ・・・ Sleep now, my dear little child Quietly the moon is looking Into your cradle. I will tell you fairy tales And sing you little songs, The happiest time, the hardest time The time will come when you will learn The way of life, Boldly you’ll place your feet into your new wild world You will look like a tough warrior But a wise man deep in your heart. I will accompany you and watch you go, You will just have to wave your hands How many secret bitter tears Will I shed that night Sleep, my angel, calmly, sweetly, I will die from yearning, Inconsolably waiting, I’ll pray the whole day long, And at night I’ll wonder, I’ll think that you’re in trouble Far away in your new world So sleep now, as long as you know no sorrows, On your new road, I will sew for you the braviest spirit from silk And when you pray to God, put it right on you, While preparing for the dangerous unknown humanity battle Please remember your mother. Sleep, my beautiful Dearest Princess Balqis

A post shared by PUTERI BALQIS (@rockingbalqis) on

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

My kinda day with my doctor @masmuhamed #appreciatehim

A post shared by PUTERI BALQIS (@rockingbalqis) on

#2. Artis Malaysia sakit – Amin Hayat

Ramai penonton berita TV9 apabila tampil berimej botak ketika bersiaran. Ia kerana beliau menghidap Alopesia yang menyebabkan kegugvran rambut di bahagian belakang secara bertompok-tompok.

Disebabkan imej pembaca berita tak boleh keterlaluan, Amin hampir berputus asa untuk meneruskan kerjayanya.

Keputusannya membotakkan kepala juga inspirasi dari mendiang Julia Perez atau Jupe yang meningg4l dunia kerana kanser. Kini, beliau  tidak berputus asa mendapatkan rawatan bagi merawat masalah berkenaan.

#3. Artis Malaysia sakit – Elyana

Berita penyanyi Elyana menghidap k4nser limfoma atau kelenjar tahap 4 benar-benar menggoncang hati semua orang terutama para peminat dan mereka yang  mengenali dirinya.

Kenyataan tersebut dikongsi sendiri oleh Elyana sewaktu menyertai program Gegar Vaganza musim ke 4. Malah Elyana juga turut memberi nasihat kepada pes4kit k4nser lain agar terus kuat menempuhi ujian yang sedang di lalui itu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Terima kasih 2018 kerana banyak meninggal kan kenangan-kenangan indah…semua yang pahit telah aku tukar kan menjadi manis semua nya… Kepada musuh ku KANSER, pleaseeee be nice to me…dah tahun 2019 dah, tak boring ke 8 tahun duduk dalam badan saya? Kepada diri ku, Erneelya Elyana Emrizal…tetap lah menjadi diri mu… tetap lah menjadi insan yang kuat fizikal dan mental.. Please untuk tahun 2019 ni, jangan cepat putus asa. Sebab saya tau awak kuat Nana! Semoga menjadi Manusia yang lebih baik! Alhamdulillah,terima kasih Ya Allah kerana masih memberi ku peluang untuk melangkah ke 2019. Semoga aku menjadi hamba mu yang lebih baik Ya Allah… Terima kasih korang semua untuk tahun 2018…

A post shared by Elyana (@elyanaofficial) on

#4. Artis Malaysia sakit – Ardell Aryana

Pelakon Nadzmi Adhwa mendedahkan rakan karibnya juga seorang pelakon, Ardell Aryana sedang mend3rita s4kit.

Biarpun masih menjadi tanda tanya tentang peny4kit yang dihadapi, namun Nadzmi seakan memberi bayangan yang pelakon wanita itu sedang sakit k4nser.

Dalam perkongsian instagram miliknya juga, Nadzmi memohon peminat untuk mendoakan kesihatan Ardell supaya pulih seperti sedia kala.

#5. Datuk Lee Chong Wei

Persatuan Badminton Malaysia (BAM) mengesahkan jaguh negara Datuk Lee Chong Wei didiagnosis dengan bar4h hidung peringkat awal.

Terdahulu, Chong Wei dilihat telah mendapatkan rawatan di Taiwan dan memberi maklum balas baik terhadap rawatan yang diterima. Kini beliau kembali aktif dalam pertandingan dan kejuaraan badminton peringkat dunia.

Kami berharap semua pes4kit k4nser di atas tetap terus berjuang melawan peny4kit yang dihadapi itu. Masyarakat sekeliling juga perlu memberi sokongan padu kepada mereka untuk terus kuat dan berani melalui ujian hidup ini.

Amin..

Sama-sama kita mendoakan kesejahteraan mereka.

Sumber: Kaki Tular , Asto Awani, Rotikaya, theAsianparent Malaysia via Coretan Media

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! RM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @RojakMedia

 

 

Apa kata anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*