Semakin Kita Iri Hati Dan Dengki, Semakin Allah Tarik Rezeki Kita

Hampir setiap orang tentu pernah mengalami s4kit hati dalam hidupnya. Bila perasaan ini dibiarkan terlalu lama membeng kak dalam hati, maka akan tidak sihatlah hati itu. Pemiliknya pun akan str3s dan tidak akan ceria. Lebih pa rah lagi, perkara ini dapat menjauhkan manusia daripada penciptaNya.

TENGOK ORANG LAIN BERJAYA, JANGAN D3NGKI

Hidup jangan terlalu deng ki dengan kelebihan orang lain. Masing-masing ada kelebihan dan kekur4ngan. Cuma sentiasa kena bersyukur dengan apa yang ada. Jangan pernah iri terhadap kejayaan orang lain, kerana kita tidak pernah tahu letihnya ia dalam memperjuangkan kejayaannya dan berapa kali ia jatuh namun bangkit kembali. Ir i hati membuat kau sedih melihat orang lain bahagia. Dan bahagia saat melihat orang lain sedih.

Melihat pencapaian orang lain? Terinspirasi jangan iri, jangan deng ki. Kalau lapang hati, lapang pula rezeki. Jangan iri dan deng ki dengan kejayaan dan pencapaian orang lain, kerana setiap orang yang menerima lebih akan diminta lebih juga dalam hidup ini, sehingga kita tak perlu i ri, tapi bersyukur apa yang diberi ALLAH saat ini. Kunci nikmat itu merasa memiliki dan menikmati apa yang ada, bukan dipaksa untuk harus ada. Satu tips untuk berjaya, jangan ada sifat iri hati dan dengki dengan kejayaan orang lain. Sebab? Itu rezeki dia, rezeki kau ALLAH bagi nanti, sabar!

BELAJAR RASA CUKUP

Bila air yang sedikit dapat menyelamatkan kau dari dari rasa haus. Tak perlu meminta air yang lebih banyak yang kemungkinan akan menenggelamkan kau. Selalulah belajar merasa cukup dengan apa yang kau miliki. Saat hati sempit, rasa b3nci, rasa s4kit hati dan segala rasa yang menyesakkan segera buka Al-Quran, baca dan resapi ertinya. ALLAH janji penyembuh dari segala peny4kit hati. Perbanyakkan zikir. Perbanyak mengingat ALLAH. Hanya dengan mengingat ALLAH hati menjadi tenang.

 

Ketika kau merasa lebih gagal dibandingkan dengan orang lain. Ketika kau merasa miskin sedangkan orang lain kau lihat mereka senang dan mewah. Kau tidak perlu kecewa dan berse dih. Keke cewaan dan kese dihan tidak akan mengubah hidup kau. Yang paling penting kendalikan hati agar tidak i ri dan deng ki. Semakin kau iri dan dengki, semakin banyak ALLAH tarik kau punya rezeki. Sedangkan jika kau bersyukur, pasti ALLAH melipat gandakan rezeki kau lagi. Perasaan yang paling bahaya adalah iri dan deng ki, kerana ia melahirkan keben cian. Dan keben cian akan memb*nuh kau perlahan.

HATI-HATI DENGAN HASAD DENGKI

Iri hati dan deng ki adalah penya kit hati yang mampu mempo rak-perandakan hidup. Selama kita punyai rasa iri hati dan deng ki, jangan harap kita akan bahagia. Jangan pernah i ri dengan apa yang orang lain ada, setiap orang punya masalahnya sendiri..jadi bersyukurlah. I ri hati dan deng ki menghapus kebaikan dan kebahagian, hidup penuh tekanan dan kekecewaan. Kalau hati kita senang melihat orang lain susah, maka hati kita tengah s4kit. Dan segerakanlah ubati sebelum hati m4ti. Dengan apa?.. Banyakkan syukur, banyakkan istighfar.

 

 

 

Sumber kredit: Hajjah Rohana Saad via kashoorga.com

Apa kata anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*