Wanita 53 Tahun Pandu Lori Kontena, Raih Pendapatan Demi Sara Dua Anak

Kaum wanita sinonim dengan pekerjaan dalam pejabat malah jarang kelihatan mereka melakukan kerja-kerja berat yang dimonopoli oleh kaum lelaki.

Namun, seorang wanita telah mematahkan stereotaip berkenaan apabila memilih untuk menjadi pemandu lori kontena setelah dicabar oleh rakan-rakannya.

Bukan itu sahaja, wanita berusia 53 tahun itu juga perlu menyara keluarga bagi menampung kehidupan untuk membesarkan dua anak lelakinya.

Umur pangkat nenek tapi gagah bawa lori kontena

Rokiah Salim yang terkenal dengan gelaran ‘hakak lori’ mula bekerja sebagai pemandu lori berkenaan apabila mengambil keputusan untuk berhenti kerja pada 2014.

“Selepas berhenti kerja, saya aktif dalam dunia permotoran dan menyertai sebuah kelab motosikal. Kerana dicabar, saya ambil keputusan untuk memandu lori kontena.”

Hakak lori gigih demi anak2

Rokiah akan mulakan rutin hariannya seawal 8.30 pagi dengan memandu lori ke pelabuhan dan mengakhiri tugasannya pada 10.30 malam.

Walaupun fizikalnya tampak kecil dengan usia mencecah 50-an, beliau tetap gagah dan kuat untuk mengendalikan lori kontena.

“Mulanya banyak syarikat yang menolak sampailah syarikat yang saya bekerja sekarang memberikan peluang. Sejak itu, bermulalah kehidupan saya sebagai pemandu lori kontena.”

Masih ayu walaupun bawa lori

Walaupun ramai ahli keluarga dan kawan yang menentang, namun sokongan anak-anaknya menjadi pendorong untuk meneruskan pekerjaan sebagai pemandu lori.

Sebaliknya karakter feminin Rokiah tidak pernah hilang atau pudar walaupun sentiasa dikelilingi kaum lelaki.

“Bukan ada masalah bawa lori sambil pakai baju kurung, malah saya rasa lebih selesa, nampak lebih manis, dan rare.”

Pendapatan lumayan, cuma kena rajin

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!  

 

 

Sumber : FreeMalaysiaToday

 

Apa kata anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*