Dulu Takut Nak Makan Pasal Cina Yang Selalu Jual. Bila Tahu Khasiatnya, Pelik, Hari-Hari Nak Makan Taugeh.

Bila sebut pasal taugeh/tauge ni mesti ada yang tak suka dengan makanan ni, terutamanya golongan kanak-kanak haha, tapi tahukah anda terdapat 6 khasiat tauge yang baik yang ramai tak tahu. TAUGE adalah sayur yang paling simple dan senang untuk dimakan bersama nasi. Sedap dimakan apabila disediakan di dalam masakan antaranya sup yang paling popular.

Bila sebut pasal taugeh/tauge ni mesti ada yang tak suka dengan makanan ni, terutamanya golongan kanak-kanak haha, tapi tahukah anda terdapat 6 khasiat tauge yang baik yang ramai tak tahu.

TAUGE adalah sayur yang paling simple dan senang untuk dimakan bersama nasi. Sedap dimakan apabila disediakan di dalam masakan antaranya sup yang paling popular. Bila sebut pasal taugeh/tauge ni mesti ada yang tak suka dengan makanan ni, terutamanya golongan kanak-kanak haha, tapi tahukah anda terdapat 6 khasiat tauge yang baik yang ramai tak tahu.

Dibawah kami sediakan apa yang menarik tentang TAUGE.

  1. Cegah K4nser

Taugeh yang terdiri daripada jenis kacang hijau, 4lfalfa dan sebagainya mengandungi banyak unsur fitok1mia yang berkhasiat. Salah satunya ialah k4navanin (c4navanine) iaitu sejenis 4sid 4mino yang mampu melumpuhkan punca k4nser leuk1mia, usus besar dan p4nkreas.

  1. Baik Untuk Wanita

Taugeh juga mempunyai estrogen semulajadi yang berfungsi sama dengan estrogen sintesis. Estrogen dalam taugeh dapat meningkatkan kepadatan dan susunan tulang, serta mencegah kerapuhan tulang (osteoporosis). Pengambilan taugeh oleh wanita secara kerap dapat membantu mengelakkan dari kanser payudara, gangguan menjelang haid, simptom pra-menopaus, dan gangguan akibat menopaus.

  1. Lebih Subur

Taugeh juga mampu menyumbang kepada kesuburan lelaki dan wanita. Pengambilan t4ugeh oleh kaum lelaki mampu membuatkan sperm4 yang dihasilkan lebih baik, begitu juga bagi kaum wanita yang dapat membantu meningkatkan tahap kesubur4n.

  1. Kurangkan Lemak

Mereka yang berisiko penyakit struk dan serangan jantung disebabkan oleh kadar lemak d4rah yang tinggi digalakkan mengambil lebih banyak menu taugeh dalam hidangan seharian. Saponi di dalam taugeh akan menghalau ‘lemak j4hat’ LDL tanpa mengganggu kandungan lemak baik HDL kerana ketika kacang dicambahkan untuk dijadikan taugeh secara umum, kadar saponinya meningkat sehingga 450%.

  1. Buang Kotoran

Taugeh yang mengandungi banyak serat dan air yang berfungsi untuk membuang segala kotoran dalam usus besar. Apabila kotoran dihapuskan, tiada lagi zat dalam kotoran yang dapat diserap tubuh, ia mencegah pengumpulan bahan ber4cun yang dapat merangsang sel kanser.

  1. Lebih Muda

Taugeh juga padat dengan antioksida kuat yang menghalang tubuh dari radikal bebas peros4k sel DN4. Secara kesimpulannya taugeh merupakan sayuran yang boleh membuat kita lebih muda.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! RojakMedia

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @RojakMedia

Sumber:Rencahrasa

Apa kata anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*