Bacalah Ayat Ini Di Saat Kita dalam Kesempitan, Nescaya Allah Akan Kirim Malaikat Untuk Membantu.

Tersebutlah seorang lelaki yang menempuh perjalanan dari Damsyik ke Zabadani. ditengah jalan, ada lelaki lain yang berniat menyewa keldainya. Walaupun tidak dikenali, beliau meengizinkan lelaki asing tadi untuk menyewa keldainya. Keduanya ingin menuju satu tempat, yang berlainan. Ayuh melalui arah sini, ajak Lelaki penyewa keldai. “Tidak, saya belum sempat melalui jalan itu. Sila guna jalan lain. “Jawab si lelaki untuk cuba mengelak.

Tenang sahaja, “rayu lelaki penyewa keldai,” aku yang bakal jadi penunjuk jalan. ”

Kedua mereka pula berunding sampai lelaki tadi mengikuti idea lelaki yang menyewa keldainya.

Tidak lama selepas itu, kedua-duanya sehingga di satu buah lokasi yg sukar dilalui. Medannya curam. Lelaki pemilik keldai menonton ada sekian banyak mayat tergeletak di sana.

Tidak disangka, lelaki yg menyewa keledainya turun sambil menodongkan sebilah pedang. “Turunlah serta-merta! Saya dapat membunuhmu! ”

Lelaki pemilik keldai pula berlari sekuat kemampuannya. Beliau berikhtiar mengelak, namun sia-sia lantaran sukarnya medan yg mesti dilalui.

Ambil sahaja keldai akulah yang menguasainya.
Bebaskan saya. “Papar lelaki pemilik keldai. Ny4wanya terancam. Pasti. Saya tak mahu mensia-siakan keledaimu. Namun, saya pula mau membunuhmu. “Gertak si bujang. Bengis.
Tidak henti-henti, lelaki pemilik keldai ini mengemukakan nasihat. Dia serta membacakan ancaman-ancaman Allah Ta’ala dalam Al-Quran & hadis Nabi berkenaan dosa membunuh & jalankan jenayah dengan cara biasa.

Di Sayangkan, laki laki itu tidak mempedulikan. N4fsu membunuhnya telah bulat. Tidak dapat dicegah. Mustahil diurungkan. “Jika begitu,” ucap lelaki pemilik keldai, “izinkanlah aku mendirikan solat. dua rakaat saja. ”

Baiklah, “bent4k lelaki j4hat,” tapi jangan sampai lama-lama! “Qadarullah, seluruhnya hafalan lelaki pemilik keldai hilang. Disaat sibuk mengingat-ingat, laki laki tidak mempunyai kesedaran itu menengking menyergah & menyuruhnya bergegas.Hasilnya, teringat satu ayat oleh lelaki pemilik keldai ini. Dia membaca

firman Allah Ta’ala dalam surat An-Naml [27] ayat 62,
Atau siapakah yg memperkenankan (doa) orang yg dalam kesusahan jika dia berdoa Kepada-Nya & yg menghilangkan kesulitan & yg menjadikan anda (manusia) sbg khalifah di bumi? Apakah tidak hanya Allah ada tuhan (yang lain)? Teramat sedikitlah anda mengingati (Nya).

Seketika itu pula, “papar si lelaki,” dari mulut lembah muncul satu orang penunggang kuda mengambil tombak. Ia melemparkan tombak serasi di dada laki laki j4hat itu sampai serentak tersungkur tidak dengan berny4wa. ”
Siapakah engkau? “Bertanya laki laki pemilik keldai penuh sebak, sekali gus harus terima kasih.

Akulah Hamba-Nya Beliau yg memperkenankan doa orang yg dalam kesusahan bila ia berdoa Kepada-Nya, & yg menghilangkan kesulitan. “Kisah mengagumkan ini serta dituturkan oleh Imam Ibnu Katsir dalam Tafsir Al-Qur’an Al-Azhim.

VIDEO:

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! RojakMedia

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @RojakMedia

Sumber:Kifarahmedia

Apa kata anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*