Sains Menjelaskan Inilah Yang Akan Berlaku Kepada Otak Manusia Akibat Merungut Hari-Hari

Norman Doidge, seorang pakar psikiatri Canada dan pengarang kepada buku The Brain That Changes Itself bersetuju bahawa fikiran sendiri sudah cukup untuk mengubah hidup seseorang dan mengubah cara seseorang itu melihat kehidupannya seterusnya menyembuhkan obs3si dan travma.

Kuasa otak manusia sebenarnya tidak ada batasan dan pelbagai kajian telah dijalankan yang terbukti bahawa otak kita sendiri mampu mengubah persepsi dan menukarkan hidup kita 360 darjah

Terma Neuroplastisiti merupakan perubahan berkesan terhadap otak kita dimana kita mampu:

  • Meningkat kepintaran
  • Semakin pintar emosi
  • belajar kemahiran baru
  • membvang tabiat dan kepercayaan yang bvruk
  • boleh menyembuhkan diri dari ker0sakan otak

Donald Hebb, antara mereka yang belajar neuroplastisiti dan neuropsikologi pernah berkata “neuron that fire together, wire together”

Dr Michael Merzenich, yang sekarang dikenali sebagai saintis neuron paling terkenal dunia, menjelaskan bahawa fikiran kita (neuron that fire) dan struktur otak (wire together) berkait rapat satu dengan yang lain

Dia juga telah menjumpai bahawa kesemua tabiat, pengalaman, sikap, dan cara berfikir ada berkait rapat dengan apa yang ada di otak kamu. Jadi, tabiat bvruk dan negatif akan mengubah otak kepada perkara yang negatif dan tabiat baik akan mengubah otak kita kepada yang lebih baik

Perkara negatif seperti merungut akan mendatangkan mas alah besar kepada struktur otak. Kadangkala kita juga merungut namun rungutan yang berterusan akan membantu menyebarkan perkara negatif kepada otak

Perungut boleh dibahagikan kepada 3 kumpulan.

1. Meminta perhatian – Orang-orang ini merungut untuk mendapatkan perhatian dari orang lain, mendakwa hidup mereka jauh lebih teruk dari orang lain

2. Perungut kronik – Perungut ini seringkali hidup dalam keadaan ini merungut dan bila tiada apa-apa nak dirungut dia akan cuba cari benda yang boleh jadi rungutan.

3. Perungut kurang EQ – EQ bermaksud Emotional Quotient dan perungut dalam group ini kurang EQ. Mereka tidak peduli tentang perasaan, fikiran, dan perspektif orang lain dan selalunya meluahkan segala.

Orang-orang dalam kumpulan ini sebenarnya tidak mahu merasa seperti ini. Jika merungut dibiarkan berlegar-legar di otak secara berterusan, ia akan menukarkan kepercayaan dan sikap orang itu. Kena ingat, otak kita ini mempunyai kecenderungan untuk berfikiran secara nega tif lebih dari berfikiran positif. Itulah sebabnya tidak banyak orang yang baik di dunia ini.

Dr Rich Hanson, seorang ahli neuron dan pengarang kepada buku “Buddha’s Brain” memberitahu yang stimuli nega tif menghasilkan banyak aktiviti neural berbanding stimuli yang positif kerana stimuli nega tif ini senang untuk dihadam oleh otak.

Inilah sebabnya pentingnya meditasi, dan ada juga yang terbukti mampu mengubah sikap orang tersebut. Sebagai seorang yang beragama Islam, meditasi yang terbaik ialah Solat dan membaca Al-Quran. Kerana dengan Solat Dan Membaca Al-Quran hati akan menjadi tenang.

Jika hati menjadi tenang, perkara-perkara posi tif akan cepat kita hadam dan apabila kita berasa marah, gelisah kita akan mula terfikir kepada benda-benda yang nega tif kerana otak lebih senang memproses benda nega tif dari positif.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! RM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @RojakMedia

 

Sumber : Cerkosong

 

Apa kata anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*