Kenali ciri-ciri wang tulen dan wang palsu – BNM

JITRA: Bank Negara Malaysia (BNM) hari ini menganjurkan program Pendidikan Mata Wang di pasar malam Changlun di sini bagi mengelakkan orang ramai khususnya peniaga daripada menjadi mangsa penipuan wang palsu.

Ketua BNM Pulau Pinang Hasjun Hashim berkata mata wang ringgit mempunyai 10 ciri keselamatan yang boleh dikesan oleh orang awam, antaranya cetakan timbul, potret tanda bayang, tanda pandang telus pada angka 100 (bagi RM100), benang keselamatan kanta makro, petak kilat berwarna dan benang serat keselamatan.

“BNM juga telah membangunkan aplikasi My Ringgit yang boleh dimuat turun menggunakan Google Playstore pada telefon pintar untuk membuat imbasan pada wang kertas,” katanya kepada pemberita pada program itu.

Pada program itu, Hasjun turut mengedarkan pamplet ‘Kenali Mata Wang’ kepada orang ramai dan peniaga di pasar malam itu untuk dijadikan sebagai rujukan.

Katanya sehingga kini enam pasar malam di wilayah utara telah dikunjungi BNM iaitu lima di Pulau Pinang dan satu di Kedah bagi memberi kesedaran serta pendidikan asas kepada orang ramai khususnya peniaga untuk membezakan wang tulen dan wang palsu.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Peniaga dan Pasar Malam Daerah Kubang Pasu, Shaimi Ahmad berkata, program diadakan BNM itu dapat membantu para peniaga dan orang ramai daripada ditipu pihak tidak bertanggungjawab sehingga menyebabkan mereka menanggung kerugian.

“Penerangan dan demontrasi yang diberikan pihak BNM membolehkan kami (peniaga) lebih tahu untuk membezakan wang tulen dan wang palsu,” katanya.

Peniaga soto, Faiizah Ismail, 54, berkata, setakat ini beliau belum pernah menerima wang palsu daripada pelanggan.

“Program ini patut diadakan sekerap mungkin agar mereka yang tidak bertanggungjawab tahu tindakan mereka sedang diawasi dan seterusnya dapat mengelak kes-kes penipuan duit palsu terus berlaku,” katanya.

Sumber: Astro Awani

Apa kata anda?

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Kenali ciri-ciri wang tulen dan wang palsu - BNM - MediaResepi.Com
  2. Kenali ciri-ciri wang tulen dan wang palsu – BNM – cimplon.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*