Nanas Adalah ‘Superfood’, Kalau Mampu Ambillah Setiap Hari, Pesanan Dari Doktor

Kalau biasa kita gunakan nanas untuk dimasukkan dalam masakan, selepas baca perkongsian Dr Rizal Abu Bakar ini rasanya lebih elok kita memakannya secara segar dan jadikan ia amalan setiap hari.

Rupanya ada banyak sangat manfaat buah nanas yang masam manis rasanya ini. Kebaikannya adalah hampir untuk keseluruhan tubuh badan kita.

Berikut adalah perkongsian beliau tentang kebaikan buah nanas yang boleh membuka mata kita semua.

Nanas adalah superfood

Persediaan untuk makan malam – Nanas. Balik rumah tengok Cik Puan isteri sudah beli nanas. Macam tahu tahu sahaja.

Nanas adalah superfood. Penting untuk hampir keseluruhan tubuh. Kalau mampu ambillah setiap hari.

Nanas sarat dengan vitamin C. Vitamin penting untuk hapuuskan lendir, kahak dan legakan sinus. Ini berdasarkan kajian di University of Maryland Medical Centre.

Vitamin yang cantikkan kulit

Yang menarik tentang nanas ialah ia ada bromelain. Nutrisi yang hiilangkan keradangan, kecilkan tumor serta redakan osteoarthritis.

Bromelain antara bahan turunkan berat badan

Menurut Experimental Neurology Bromelain boleh menghalang berlakunya alzheimer. Kalau kita mahu elak dari jadi pelupa, berjinak jinaklah dengan nanas.

Antara nutrisi lain ialah manganese. Penting untuk otak. Manganese bekalkan tenaga pada sel otak. Bertindak seperti power bank.

Antii str3s, makan sebelum balik rumah

Seperkara yang saya suka tentang nanas ialah jumlah besar thiamin di dalamnya. Tugasnya tukarkan karbo, lemak dan protein kepada energi untuk tubuh. Ia juga disebut sebagai vitamin anti stress.

Petang petang balik kerja apa kata ambil sepotong nanas. Lepas makan baharulah pandu pulang. Pasti mood lebih baik.

Saya suka ambil terus. Sekali dengan empulurnya. Banyak mineral dan nutrisi di situ.

#DrOtak

#Neuroparenting

#cocoOCOC

INFO

Kalau makan nanas makan sekali bahagian empulurnya, kerana di situlah letaknya khasiat bromelain.

Enzin ini sangat kaya dengan komponen antii-radang (anti inflammatory). Ia sangat baik untuk rawatan semula jadi beberapa jenis penyakiit antaranya batuk.

Jus nanas terutama bahagian empulur mempunyai kesan 5 kali lebih baik merawat batuk berbanding ubat batuk.

Kenapa Lidah Gaatal Selepas Makan Nanas? Ini Cara Untuk Atasinya..

Manis-manis nanas memang sedap, lagi kalau dimakan sejuk pada hari panas. Selain makan secara kosong, nanas boleh dibuat lauk pauk seperti gulai lemak nanas ikan masin, pajeri nanas, acar dan banyak kali. Senang kata buah nanas memang universal sampaikan buat jus pun boleh.

Kalau anda suka makan nanas pasti tahu tentang rasa ketidakselesaan yang dialami selepas memakannya. Ada yang terasa gaatal atau seperti dicubit-cubit kecil pada bahagian lidah. Sampaikan ada sesetengah orang trauma hendak makan nanas atas alasan tidak mahu gaatal-gaatal lidah dan risau jika nanas mempunyai kandungan merbaa haya!

Anda siilap…

Rupanya buah nanas mengandungi enzim tersendiri dipanggil bromelian.

Bromelian ditugaskan untuk memecahkan protein didalam nanas sekaligus menyebabkan timbul rasa g4tal dalam bahagian mulut terutamanya lidah. Tapi jangan takut sebab ianya hanya rasa gaatal pada bahagian mulut, bila sudah ditelan air liur dan asiid perut akan melindungi bromelian dari menyeraang bahagian lain. 

Berita baiknya tentang bromelian

Kandungan bromelian pada nanas sebenarnya menukarkan protein kepada as1d amino. Yakni mempunyai pelbagai kebaikan seperti mencegah sakiit keradangan otot dan sendi. Malah ia membantu mempercepatkan pertumbuhan tisu-tisu baru dan mengurangkan parut luuka. 

Selain itu ia tinggi dengan antiibiotik bagi meredakan demaam, selesema dan batuk. Kajian juga mendapati bromelian sedikit sebanyak membantu untuk mengurangkan berat badan! Jangan lupa memakan nanas memberi tubuh Vitamin B jenis thiamin iaitu memberi tenaga berpanjangan. 

Tak tahan rasa gaatal?

Satu cara untuk melegakan rasa gaatal ialah dengan berkumur dengan air garam. Jika cara itu gaagal, anda boleh memakan aiskrim atau yogurt untuk meredakan ketidakselesaan. 

Jadi siapa kata gaatal lidah selepas makan nanas sebab nanas itu ‘taajam’. Mengaruut sama sekali!

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! RM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @RojakMedia

 

Sumber : Vanilla Kismis Dr Rizal Abu Bakar

 

Apa kata anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*